środa, 31 października 2012

:)

Zdecydowałam i założyłam (w sumie bardziej obiecałam). Teraz muszę się ogarnąć, żeby nie zaniedbać.

Na pierwszy plan rzucam jabłka pod kruszonką migdałowo-orzechowo-cynamonową. Jednym słowem- pyszności.




Składniki:
ok 5 jabłek
2 łyż. wody
2 łyż. cukru
75 g mąki
75 g cukru
30g płatków migdałowych
30g musli (moje z Sante)
50g masła
garść orzechów włoskich pokrojonych drobno
łyż cynamonu

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić, wyłożyć na patelnię wraz z wodą i 2 łyżkami cukru. Podsmażyć, aż będą miękkie. Mąkę, zimne masło, cukier, migdały, orzechy, cukier rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki.  Podsmażone jabłka  dać na spód żaroodpornego naczynia, na nie wysypać równomiernie kruszonkę. Piec ok 30-35 min w temp 175 stopni (aż się kruszonka zarumieni). Najlepiej podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych.
Smacznego.

5 komentarzy:

  1. z nieba mi spadasz z tym przepisem :) jutro wolne to zrobię :) co prawda nie mam migdałów.. no ale może da radę bez nich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu migdały nie muszą być:) dajesz obowiązkowo maslo make i cukier-z tego robisz kruszonkę:) reszta to dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wiem, że tu będzie jeszcze milion innych deserów ale ten już zaliczam do moich ulubionych. Nie miałam lodów ale podałam na ciepło z bitą śmietaną i smakowało wspaniale. Dziękuje Monia :* Szczerze polecam zwłaszcza o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :)) O, u Ciebie też kruszonka :D Pozdrawiam!! :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)