poniedziałek, 7 stycznia 2013

Ogłaszam wszem i wobec, że stworzyłam idealny dla moich kubków smakowych torcik. Szczerze polecam wszystkim ulubieńcom lemon curdu.
Jak zwykle, prosty szybki, lekki, rozpływający się w ustach ze słodko kwaśnym posmakiem. pychota.
 Wystarczy biszkopt, lemon curd i lukier cytrynowy.



Biszkopt:

5 jaj (osobno białko i żółtko)
3/4 szkl cukru
3/4 szkl maki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy.


Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, następnie po kolei żółtka. Do masy dodajemy stopniowo wymieszane mąki. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą tortownicy. pieczemy ok 30-40 min (do suchego patyczka) w temp. 170 stopni






Lemon curd;

3 cytryny- sok i skórka otarta
30g masła
2 całe jajka i 2 żółtka
200g cukru
20g mąki ziemniaczanej


Cukier, sok z cytryny i skórkę, mąkę ziemniaczaną i jajka oraz żółtka. Zagotuj na małym ogniu cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Na koniec dodaj masło i gotuj jeszcze przez ok 3 min mieszając. Krem przekładamy do słoika, pojemnika szczelnie zamykając (można przechowywać go ok. 2 tyg. ).
Krem może służyć również do przekładania gofrów, naleśników, na grzanki, tosty, co kto lubi;)







Lukier cytrynowy:

cukier puder (ok. 1/2 szkl)
białko z jajka
skórka otarta z cytryny


Cytryne umyć zetrzeć skórkę, wsypać cukier puder (im gęstszy będziemy chcieli lukier tym więcej potrzebujemy cukru pudru, radzę jednak dosypywać ostrożnie i stopniowo), wlać białko. Zmiksować  do uzyskania gładkiej konsystencji.


Upieczony biszkopt podzielić na 3 części (jeśli Wam się nie uda, może być na 2), spód posmarować lemon curdem. Przykryć kolejnym krążkiem. 2 warstwę również posmarować lemon curdem. Nałożyć ostatni krążek i posmarować lukrem. Torcik wstawić do lodówki, aby lukier ładnie zastygł.






Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. ostatnio z takim zachwytem stałam w sklepie ze słoiczkiem lemon curd w ręku.. tyle dobrego i pysznego się o nim juz nasłuchałam. i tak strasznie chciałabym spróbować, bo uwielbiam kwaśne cytrynowe smaki. ale 15zł za taką małą ilość mnie skutecznie zniechęcił. postanowione - zrobię go sama!:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i to jest znakomity pomysł! nic nie smakuje lepiej niż to, co same przyrządzimy, a uwierz mi, że ten kupny umywa się do robionego własnoręcznie:)

      Usuń
  2. Robisz ładne zdjęcia, maja urok, ale ostatnio nie mam czasu na gotowanie. Obiad i tyle. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam lemon curd :) ja może bym od siebie jeszcze jakiś krem z mascarpone dorzuciła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)